Followers

Saturday, March 19, 2011

Fenomena SuperMoon 19 Mac 2011Di sebuah laman web, dikhabarkan bahawa akan terjadi satu fenomena yang jarang-jarang berlaku, iaitu bulan akan lebih hampir dengan bumi daripada biasa. InsyaALLAH, ini akan membuatkan bulan kelihatan lebih besar dari saiz biasa.
Ia akan berlaku pada 19 MAC 2011 bersamaan 15 Rabi`ul Akhir 1432H, iaitu Sabtu, malam Ahad.

InsyaALLAH, saya tidak akan lepaskan peluang untuk melihatnya. Yang lebih penting ialah melihatnya dengan disertakan rasa syukur dan kasih kepada Yang Menciptanya. Tasbih, tahmid, tahlil dan takbir patut diulang-ulang tatkala melihat keindahannya. Sungguh, semua yang diciptakannya tidak pernah sia-sia…

“RABBAna ma khalaqTA hadza batila, subhanaKA, faqina `adzab an-nar”

“Wahai TUHAN kami, tidak ENGKAU jadikan ini semua dengan sia-sia, Maha Suci ENGKAU, maka jauhkanlah kami dari azab api neraka”

Berikut pula adalah keratan akhbar yang menceritakan secara ringkas tentang fenomena ini. Walaupun mesej akhbar ini ialah mesej kerisauan dan amaran, tetapi saya mempunyai perasaan yang berbeza, iaitu ‘excited’. Excited hendak melihat keagungan ciptaan Tuhan Yang Maha Mencipta, Maha Indah. Namun, perlu juga berhati-hati terutama buat nelayan kerana bulan selalu dikaitkan dengan pasang-surut air laut di pantai. Apabila bulan berada hampir dengan bumi, sudah tentulah ia sedikit sebanyak memberikan kesan yang di luar kebiasaan.

Semoga setiap apa yang berlaku di sekeliling kita bisa menambahkan keimanan kita semua. Mendatangkan rasa kehambaan ke dalam diri kita, betapa kerdilnya kita, betapa dhaifnya kita. DIAlah Segala-galanya. DIAlah Segala-segalanya!!!No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails